
Puterile calorifice superioare
Modalitatea de masurare si facturare a consumului in unitati de energie este utilizata in Romania incepand cu anul 2008, in vederea alinierii la standardele europene de masurare a consumului, si este valabila pentu toti consumatorii de gaze naturale si pentru toti operatorii din industria gazelor naturale, indiferent ca sunt producatori, transportatori, distribuitori sau furnizori de gaze naturale.
Adoptarea acestei masuri are in vedere, in primul rand, un tratament corect al tuturor consumatorilor motivat de faptul ca fiecare consumator va plati strict energia rezultata din arderea gazelor naturale, si nu volumul de gaze naturale consumate. De asemenea, costurile intre diferitii combustibili utilizati pentru incalzire, apa calda, prepararea hranei vor fi comparabile, ajutand astfel la alegerea celei mai eficiente surse de energie.
Continutul de energie al gazelor naturale este determinat de puterea calorifica a acestora, adica de cantitatea de caldura degajata prin arderea unui metru cub de gaze naturale si este exprimat in kWh/mc (MWh/mc).
Potrivit Ordinului ANRE nr. 62 din 24 iunie 2008 privind aprobarea Regulamentului de masurare a cantitatilor de gaze naturale tranzactionate in Romania:
Determinarea puterii calorifice superioare este obligatia agentului economic care preda gazele naturale in punctele de intrare in zona de calitate a gazelor. In consecinta, puterea calorifica a gazelor naturale este determinata de catre operatorul Sistemului National de Transport al gazelor naturale sau de catre producatorii de gaze naturale, dupa caz. Periodic, operatorii sistemelor de distributie efectueaza, cu ajutorul gazcromatografelor proprii, verificari ale valorilor puterii calorifice determinate de catre operatorul Sistemului National de Transport a gazelor naturale sau de catre producatorii de gaze naturale.
Operatorii licentiati pentru distributia gazelor naturale au obligatia de a publica pe pagina proprie de internet valorile puterilor calorifice superioare H(s) corespunzatoare fiecarei localitati pentru care detin licenta de distributie a gazelor naturale. De asemenea, furnizorii au obligatia de a asigura comunicarea catre consumatorii lor a informatiilor legate de accizarea gazelor naturale.
Operatorul sistemului national de transport va transmite utilizatorilor SNT valoarea puterii calorifice superioare si volumele de gaze naturale sau cantitatea de energie care trebuie luata in considerare pentru facturarea clientilor racordati direct la SNT.
Operatorii sistemelor de distributie vor transmite utilizatorilor sistemelor de distributie valoarea puterii calorifice superioare si volumele de gaze naturale sau cantitatea de energie care trebuie luata in considerare pentru facturarea clientilor lor.