Răspundem prompt, intervenim rapid!
 Intrebari despre sistemul de facturare al gazelor naturale

Intrebari despre sistemul de facturare al gazelor naturale

De ce s-a adoptat trecerea la acest sistem de masurare a gazelor naturale?
In functie de zonele de productie sau de punctele in care se realizeaza importul, gazele naturale au putere calorifica diferita. Introducerea noului sistem va impune furnizorilor facturarea catre consumator atat a cantitatii de gaz consumat, dar si a calitatii acestuia.
Ex: Daca in punctul A – avem o putere calorifica a gazului de 10 kwh/mc, iar in punctul B – avem o putere calorifica a gazului de 8 kwh/mc, pentru a incalzi aceeasi cantitate de apa, la acelasi debit, timpul de incalzire in cazul A va fi mai redus. Pretul platit va fi insa acelasi, desi volumul de gaz consumat este diferit, deoarece pretul gazului va tine cont si de puterea calorifica.

Consumatorul casnic va fi nevoit sa-si schimbe contoarele actuale?
Consumatorii casnici raman cu aceleasi contoare.
Producatorii, transportatorul si distribuitorii sunt obligat sa instaleze aparate de control al parametrilor gazului livrat in anumite puncte din retea si sa faca masuratori permanente ale puterii calorifice. Datele colectate de operatori (respectiv producatorii, transportatorul si distribuitorii) pot fi controlate de catre ANRE, prin lege acestia fiind obligati sa monitorizeze, arhiveze si raporteze corect aceste date.

Cum va fi informat consumatorul asupra cantitatii si caracteristicilor gazului?
Pe facturile primite se vor gasi informatii legate de puterea calorifica a gazului, cantitatea de gaz consumata in metri cubi si cantitatea de energie consumata.

Daca sunt suspiciuni ca aceste date nu sunt corecte, cui se poate adresa consumatorul? 
Consumatorul se va adresa furnizorului, companiei cu care el are contract. In cazul in care problema ridicata nu isi gaseste rezolvarea la furnizorul sau de gaz, poate sa se adreseze ANRE si institutiilor abilitate privind protectia consumatorului.

Acest sistem de facturare se practica in alte tari?
A
cest tip de facturare este intalnita in majoritatea statelor Uniunii Europene.

Cine suporta cheltuieli legate de introducerea noului sistem?
Aceste cheltuieli sunt cuprinse in planul de investitii al companiilor, dar ele vor fi acoperite prin tarifele la gazele naturale.

Noul sistem va genera modificari/majorari ale gazelor?
Modificarea pretului la gazele naturale, aprobata de catre ANRE, nu este influentata de introducerea noului sistem.· Cum se va modifica valoarea facturii la consumatorul casnic, dupa intrarea in functiune a noului sistem de masurare si facturare? Va creste, va scadea?o Introducerea noului sistem nu are de ce sa duca la modificari ale facturilor la gaze, in conditiile unui consum constant.

De ce este necesara introducerea noului sistem?
Introducerea acestui sistem va aduce cel putin doua avantaje clientului:

  • acesta va putea compara usor costurile legate de diverse solutii de incalzire (energie electrica, combustibil solid, combustibil gazos) prin exprimarea acestora in aceeasi unitate de masura – kwh.
  • acest sistem introduce un parametru nou : parametrul de calitate, pe langa cel cantitativ care se practica pana in prezent.

De ce nu a fost introdus mai demult?
Acest sistem implica realizarea unor proceduri de durata si a unor investitii care nu au putut fi realizate pana in acest moment.

Ai intrebari? Noi avem raspunsuri! Completeaza formularul si te contactam in 30 de minute!

Ai intrebari? Noi avem raspunsuri! Completeaza formularul si te contactam in 30 de minute!

Aveti intrebari? Noi avem raspunsuri!
Completeaza formularul si te contactam in 30 de minute!