Informatii utile privind verificarea contorului de gaze
Verificarea metrologica a contorului de gaze este o actiune prin care se constata si se confirma ca mijlocul de masurare indeplineste sau nu cerintele prevazute in reglementarile de metrologie legala. “Verificarea contorului de gaze se face de catre Distrigaz Sud Retele, la termenul de expirare a valabilitatii ultimei verificari, adica la un interval de 8 ani, sau daca sunt suspiciuni de interventie neautorizata a clientilor asupra contorului de gaze naturale. Aceasta verificare poate fi facuta si la solicitarea clientului”, spun oficialii Engie (GDF Suez).
Cine plateste?
Toate cheltuielile legate de procurarea, verificarea metrologica, instalarea, exploatarea, intretinerea, repararea si inlocuirea echipamentelor de masurare a consumului de gaze naturale la consumatorii casnici, se suporta de catre operatorul de distributie, comform “Regulamentului pentru furnizarea si utilizarea gazelor naturale”. In cazul consumatorilor non casnici, toate costurile sunt sportate de catre acestia.
Cand se face demontarea contorului de gaze, consumul se masoara luand in calcul un consum zilnic mediu. Clientul poate opta pentru montarea unui racord care ii va permite sa consume gaz si in perioada in care contorul este la verificat, ori pentru montarea unui dop care va sista furnizarea cu gaze naturale pe durata verificarii. Conform cerintelor regulamentului mentionat mai sus, orice consumator are dreptul sa consume gaz timp de cel mult o luna fara contor. Daca, in acest interval, el nu permite accesul operatorului de distributie la contorul de gaze pentru verificare, atunci se va trece la deconectarea de la reteaua de gaze.
“Verificarea metrologica se executa doar in laboratoarele de metrologie autorizate de catre Biroul Roman de Masurare Legala (BRML). Distrigaz Sud Retele detine un laborator autorizat in conformitate cu legislatia in vigoare. In cazul in care verificarea metrologica a contorului este solicitata de catre client, legislatia in vigoare prevede faptul ca, daca respectiva sesizare se dovedeste a fi nejustificata (contorul de gaze naturale este declarat admis la verificarea metrologica), costurile verificarii si inlocuirii contorului sunt suportate de catre client”, ne-au mai explicat oficialii Engie.
Sursa: www.viata-libera.ro